In Vrouw.nl over Slow TV

Psycholoog mindful coach Yvon IvensPsycholoog en mindful coach Yvon verklaart het kijkcijfersucces van Heel Holland Bakt: ‘Het tempo is laag en ook de spanningsverhogende elementen ontbreken.

Dit weekend vlogen de deegrollers ons om de oren tijdens de start van het alweer vierde seizoen van Heel Holland bakt. Half Nederland zat aan de buis gekluisterd met koffie (én baksels) en pinkte bijkans een traantje weg toen de eerste kandidaat afviel. Maar niet alleen HHb scoort, ook programma’s als Boer zoekt vrouwIk vertrekMemories, We zijn er bijna!, Droomhuis gezocht!, Rail away en Hello goodbye. Wat maakt dat wij zo houden van slow TV?

Ik geef toe: van langzame televisie word ik heel gelukkig! Ik kijk veel liever urenlang naar hoe een schaap geschoren wordt en hoe producten worden gemaakt, dan naar stellen op een eiland die de verleiding moeten weerstaan of schreeuwende programma’s waarbij je niet weet waar je moet kijken. Het is gewoon te veel voor mij. En voor heel veel anderen. Yvon Ivens, psycholoog en mindful coach, verklaart de hoge kijkcijfers.

URENDURENDE TREINREIS

Yvon: “Slow TV neemt de kijker mee in alledaagse gebeurtenissen van andere mensen. Dat kan letterlijk een urendurende treinreis zijn, het steek voor steek volgen van het breien van een trui of kijken naar mensen op zoek naar een nieuw huis, land of partner.”

“De meeste mensen kijken televisie ter ontspanning, ze richten hun aandacht op iets buiten zichzelf. In tegenstelling tot een actiefilm of serie, waar je de ene na de andere prikkel aangeboden krijgt. Je zit er als het ware helemaal in en bent je nauwelijks meer bewust van wat er om je heen gebeurt, of wat er in jezelf omgaat. En dat is ook precies het ‘ontspannende’ effect van televisie kijken: je bent even helemaal ver weg van je dagelijkse beslommeringen.”

 EVEN EEN MOMENT RUST

“Het verbaast me niks dat slow TV aan populariteit wint. Het biedt het de kijker de mogelijkheid om even een moment rust te nemen op een ‘mindfull-manier’. Het tempo is laag en ook de spanningsverhogende elementen ontbreken. De hoofdrolspelers zijn echte mensen met dito verhalen en emoties.”

“Zulke programma’s halen de buitenwereld naar binnen, en laten je ervaren hoe het is om zo’n zeven uur durende treinreis te maken, of om die droomplek daadwerkelijk te vinden.
Zo zie je ook bij jonge kinderen dat YouTube-filmpjes – van het uitpakken van surprise-eieren, het spelen van een game tot het bouwen van legopakketten – populair zijn.”

“Ten slotte is het voordeel van slow TV dat je na afloop niet hoeft bij te komen van de achtbaan aan spanning en sensatie waarin je onbewust hebt gezeten. Gegarandeerd dat je meer ontspannen naar bed gaat en minder lang nodig hebt om in slaap te vallen dan na het zien van reality serie.”