Wat is mindfulness

mindfulness cursus amsterdam centrum

© Isabel Nabuurs

Mindfulness…. Het woord roept vaak de associatie op met zweverigheid, in kleermakerszit stil zitten zonder een enkele gedachte. Ook de deelnemers aan een mindfulness cursus hebben dit beeld als eindplaatje in hun hoofd, dit is waar ze het voor doen. De eerste bijeenkomsten zijn de deelnemers afwisselend teleurgesteld over hun mindfulness thuisbeoefening: ‘niet gelukt’, ‘niet geoefend’ of afgehaakt omdat ze juist heel veel gedachten hadden en de onrust in lijf en geest niet meer konden verdragen.

Als we hier wat uitgebreider bij stilstaan dan worden ze zich ervan bewust dat ze wel dergelijk mindfulness hebben beoefend en ook nog eens mindfule momenten hebben ervaren. Maar ze hadden het mis interpreteert omdat het niet gebeurde terwijl ze op een kussen, gedachteloos zaten te zitten.

Dus wat is toch die mysterieuze mindfulness?

Heel plat gezegd is het niet meer of minder dan de vaardigheid om vanaf een afstandje naar jezelf te kijken op een open, vriendelijke, onbevooroordeelde manier. Echt kijken én echt zien van wat er in je omgaat: wat je denkt, wat je voelt, hoe je je gedraagt. En vanuit die helderheid over de situaties passend handelen of juist niet handelen.

Het idee is dat we door onszelf te observeren op een neutrale manier we onszelf kunnen bijsturen als we gedrag of gedachten ontdekken die ons veel energie kosten, niet efficiënt en niet effectief zijn. Zo’n veel voorkomende patroon is ‘doorgaan’ en ‘hard werken’. Let op: aan ons harde werken hebben we veel te danken dus het is niet fout. Wat minder handig is, is dat het op een gegeven moment een automatisch patroon wordt om met hard werken alle hobbels op de weg te omzeilen. Terwijl er misschien nog veel meer andere manieren zijn om hetzelfde te bereiken maar die minder energie kosten.

Mindfulness biedt je veerkracht, creativiteit, stressbestendigheid doordat je andere manieren ontdekt om de hobbels te omzeilen. Andere manieren die minder energie kosten en toch net zo effectief zijn.